kurier

Kajzerka (niem. Kaisersemmel) – mała, okrągła bułka z charakterystycznymi nacięciami na wierzchu. Masa kajzerki wynosi około 50 gramów, wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej, słodu, zakwasu lub drożdży, soli i wody. Posypywana jest czasami ziarnami maku, sezamu, rzadziej pestkami dyni, siemieniem lnianym lub ziarnami słonecznika.

Pochodzenie

Sposób wypieku i charakterystyczny kształt kajzerki został opracowany przez wiedeńskich piekarzy, a według tradycji nazwana jest na cześć cesarza Franciszka Józefa (z. niem. Kaiser – cesarz). Bułka ta popularna jest w wielu państwach za sprawą rozległości terytorialnej Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Stąd znaleźć ją można nie tylko w piekarniach Austriackich ale i słowenskich, chorwackich, węgierskich, niemieckich oraz włoskich. Zadomowiła się również w USA i Kanadzie. Podczas dominacji austriackiej w Lombardii tamtejsi piekarze wykształcili własny sposób wypieku tejże bułki i tak powstała regionalna Michetta.
W Polsce

Kajzerka wypiekana jest tradycyjnie z czterema nacięciami w Krakowie[2], pięcioma w Warszawie – wzór obecnie najbardziej rozpowszechniony w Polsce, głównie za sprawą wielkich sieci handlowych.
Wartości odżywcze

Bułka kajzerka ma 295 kcal w 100g, cechuje się niską zawartością tłuszczów i wapnia.