Tort – wyrób ciastkarski, który został przyrządzony z ciasta, najczęściej z ciasta biszkoptowego, jest rodzajem wykwintnego deseru. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona.
Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Ciasto może być biszkoptowe, kruche, smakowe (czekoladowe, kakaowe). Nasącza się je różnymi alkoholami – winem, rumem, wódką, brandy lub aromatami – waniliowym, pomarańczowym itp. Masa również bywa różna. Począwszy od najprostszego dżemu czy konfitury poprzez budyń do specjalnych mas i kremów, np. migdałowych, śmietankowych. Tort ozdabia się najczęściej polewą i zdobi lukrem, dodając różne elementy dekoracyjne – czekoladowe listki, posypki, kawowe ziarna, róże i figurki z cukru, galaretki, owoce świeże lub kandyzowane. Istnieją torty piętrowe, zbudowane na kształt piramidy, najczęściej pieczone na duże przyjęcia, jak np. wesele. Tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu cukiernika. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami (torte), a ciastami (birthday cake, wedding cake). Wielcy cukiernicy prześcigali się w pomysłach tworząc nowe kompozycje z okazji wielkich uroczystości: Kiedy Napoleon III poślubiał Eugenię de Montijo – cech paryskich cukierników posłał nowożeńcom tort kasztanowy z lukrem różanym. |